3 έξυπνες απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;» σε μια συνέντευξη εργασίας!


Δες στη λίστα που ακολουθεί ποιες είναι οι 3 έξυπνες απαντήσεις στην πολύ συχνή ερώτηση-«παγίδα»: «Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;», την οποία θέτουν πολύ συχνά σε job interviews!

Κατά την αναζήτηση εργασίας, όταν φτάσεις στο επίπεδο να ξεκινήσεις να περνάς από συνεντεύξεις, θα διαπιστώσεις ότι αρκετές από τις συνήθεις ερωτήσεις που σου κάνουν είναι ερωτήσεις -«παγίδα».

Λέγοντας ερώτηση-παγίδα εννοούμε τις ερωτήσεις που από τη μια, αν εξαντλήσεις την ειλικρίνειά σου απαντώντας τες, μπορεί -πολύ απλά- να μη σε προσλάβουν, και που από την άλλη, δεν μπορείς να πεις και ψέματα, γιατί είναι η φύση της ερώτησης τέτοια, επειδή αυτό θα γίνει εύκολα αντιληπτό.

Μια τέτοιου είδους ερώτηση είναι η «Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;», κι αυτό γιατί, αφενός, είναι δύσκολο το να παραδεχτείς κάποια από τα ελαττώματά σου, κι αφετέρου, δεν θες και μειώσεις τις πιθανότητες του να σε προσλάβουν, λέγοντάς τους οφθαλμοφανώς ψέματα.


Γι’αυτό κι εμείς σου προτείνουμε 3 έξυπνες απαντήσεις στη συγκεκριμένη, εξαιρετικά συνήθη ερώτηση, ώστε να δώσεις τις καλύτερες εντυπώσεις στην συνέντευξη εργασίας σου:

1. Δώσε ένα παράδειγμα κάποιας δύσκολης εργασιακής περίστασης στην οποία βρέθηκες στο παρελθόν, επισημαίνοντας παράλληλα το πώς την διαχειρίστηκες, δείχνοντας έτσι την ικανότητά σου στο να διαχειρίζεσαι σωστά κι αποδοτικά «κρίσεις» που προκύπτουν. 

Για παράδειγμα: «Το διάστημα κατά το οποίο έκανα την πρακτική μου άσκηση, βρέθηκα με υπερβολικά μεγάλο φόρτο εργασίας. Ήμουν πολύ κοντά στο να πάθω υπερκόπωση, ώσπου αποφάσισα να μιλήσω για αυτό στον ανώτερό μου, προτείνοντάς του τη λύση του να μοιραστώ μέρος των καθηκόντων μου με κάποιον άλλο εργαζόμενο που έκανε κι εκείνος πρακτική στην εταιρεία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η πρότασή μου έγινε δεκτή τελικά και υλοποιήθηκε. Από αυτό το γεγονός αντιλήφθηκα ότι το να παραδεχτώ την αλήθεια, δεν με καθιστούσε ανίκανο ή ανεπαρκή, αλλά -αντίθετα- βελτίωσε την αποδοτικότητα και την ποιότητα της δουλειάς μου, γεγονός που ωφέλησε και την ίδια την εταιρεία.»

Αυτή είναι μια εξαιρετική απάντηση καθώς ουσιαστικά παραδέχεσαι μεν ότι αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα, αλλά πως τελικά κατάφερες να το ξεπεράσεις.  Με αυτό το παράδειγμα δείχνεις ταυτόχρονα ότι διαπνέεσαι από ομαδικό πνεύμα, και ότι είσαι ικανός να διατηρείς καλές σχέσεις με τους ανωτέρους σου.

2. Πες για κάποιο σου ελάττωμά σου, για το οποίο έχεις πάρει ήδη τα μέτρα σου για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Με αυτό τον τρόπο δίνεις την εικόνα στον πιθανό μελλοντικό σου εργοδότη, ότι έχεις τη διάθεση διαρκούς αυτο-βελτίωσης, και ότι προσπαθείς να αντιμετωπίζεις όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αντί να του επιτρέπεις να σε «κρατά πίσω».

Για παράδειγμα, μπορείς να πεις ότι έχεις περιορισμένες γνώσεις στο Excel, και ότι αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει να το αλλάξεις ξεκινώντας κάποια μαθήματα είτε σε φροντιστήριο, είτε μέσω e-learning. Άλλο ένα εξίσου καλό παράδειγμα είναι το να παραδεχτείς, ότι δεν μιλάς πολύ καλά Γαλλικά, παρά του ότι έχεις κάποιο πτυχίο γνώσης της γλώσσας, γιατί δεν τα χρησιμοποιείς συχνά, κι επειδή από όταν έκανες τα αντίστοιχα μαθήματα έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που είσαι πρόθυμος να αλλάξεις, είτε με προσωπικό διάβασμα, στον ελεύθερο σου χρόνο, είτε με κάποια μαθήματα για να «φρεσκάρεις» τη γλώσσα στο μυαλό σου.

3. Αποκάλυψε κάποια πραγματική σου αδυναμία, που δεν μπορεί όμως να επηρεάσει την ποιότητα της δουλειάς σου. 

Αν για παράδειγμα, η θέση εργασίας για την οποία περνάς από συνέντευξη, δεν έχει αρμοδιότητες σχετικές με το να ηγείσαι κάποιας ομάδας, θα μπορούσες να επικαλεστείς, ότι λόγω της μικρής εργασιακής σου πείρας, ότι δεν θεωρείς τον ευατό σου ικανό στο να ηγείται άλλων υπαλλήλων, ή στο να κάνεις καλή κατανομή και ανάθεση αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε πολλά άτομα.

Με αυτό τον τρόπο, παραδέχεσαι ένα ρεαλιστικό σου ελάττωμα, που όμως, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να αποτελέσει μέρος των καθηκόντων σου, δεν είναι πιθανόν να αποτελέση τροχοπέδη στην απόφαση για την πιθανή σου πρόσληψη.

Οι 2 απαντήσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ποτέ σε μια τέτοια ερώτηση (τα «απόλυτα» don’ts):

1. «Δεν έχω αδυναμίες/ ελαττώματα»: να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ακόμη κι αν το πιστέυεις αυτό για τον εαυτό σου, σε καμία περίπτωση μην το εκστομίσεις, γιατί και υπερφίαλος θα φανείς, και στη δουλειά δεν πρόκειται να σε προσλάβουν ποτέ.

2. «Είμαι τελειομανής¨: κι αυτό γιατί αυτό που λες, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάποια αδυναμία σου, αλλά για ένα «μεταμφιεσμένο» σου προτέρημα, πράγμα που ένας πιθανός εργοδότης θα εκλάβει σίγουρα ως ένδειξη ψεύδους από μέρους σου, ή ως προσπάθεια εντυπωσιασμού ή εξαπάτησης.

What's Your Reaction?
Cute Cute
0
Cute
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Cry Cry
1
Cry
Like Like
4
Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 έξυπνες απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;» σε μια συνέντευξη εργασίας!

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Poll
Story
List
Video
Audio
Image